Slangenburg (Slangenborg)is een kasteel in de Nederlandse gemeente Doetinchem, ongeveer 3 kilometer van de stad Doetinchem verwijderd. Het kasteel ligt in het 600 ha grote gelijknamige landgoed tussen Doetinchem en Varsseveld, waar ook de Sint-Willibrordsabdij van de kloosterorde der benedictijnen. Kasteel Slangenburg stond in de Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg.

Slangenburg wordt voor het eerst vermeld in 1354 als eigendom van Maes (Thomas) van Baer. In de 17de eeuw werd het kasteel eigendom van de veldheer Frederik Johan van Baer (1645-1713), die het verbouwde om er te kunnen wonen. Het kwam in de 18e eeuw in het bezit van de familie Steengracht en vererfde in 1781 op de familie Van der Goltz, in welke laatste familie het tot 1863 bleef waarna de erven-Van der Goltz het in 1895 verkochten.

De laatste particuliere eigenaren, sinds 1895 de familie Passmann, waren Duitsers. Leden van deze familie liggen begraven op de bijzondere begraafplaats naast de slotgracht. Na de oorlog werden alle Duitse bezittingen verbeurd verklaard en zo werd het kasteel eigendom van de Nederlandse staat. Het kasteel en het terrein en de gebouwen binnen de buitengracht maken onderdeel uit van de portefeuille van de Rijksgebouwendienst; het omliggende landgoed valt onder de zorg van Staatsbosbeheer.

Tegenwoordig wordt het kasteel gebruikt als gastenhuis van de abdij. Het landgoed en de kapel van het klooster zijn toegankelijk voor publiek. Het eeuwenoude lanenstelsel op het landgoed is bijzonder. Het is aangelegd in de vorm van een trapezium.

Aansluitend aan het landgoed ligt de gelijknamige gemeentelijke begraafplaats Slangenburg aan de de Nutselaer, bestaande uit een reguliere begraafplaats, een crematorium en een natuurbegraafplaats.

Sinds 2010 komt het Pieterpad (LAW 9) langs de Slangenburg (etappe Zelhem - Braamt).